Suonion kuula

Kirjoitin sfnetissä 9.2.2004 threadissa "Voi hyvä Luoja, mitä nyt?" mm. seuraavaa: "Rappeutuminen ei edelleenkään ole kehitystä.", johon Kimmo Isokoski vastasi samana päivänä "No ei ole evoluutioprosessikaan kehitystä vaan lajien sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin.". Minä vastasin tähän 11.2.2004 "Mutta kun se muutos alkusolusta nykyisiin (ja sukupuuttoon kuolleisiin) lajeihin nimenomaan edellyttää kehitystä, niin se varmaankin oli sitten jokin X-luutioprosessi, joka ne lajit kehitti siitä alkusolusta? Vai joko siellä evotieteessä on luovuttu alkusoluopista? Vai miksi en ole missään evotieteen oppi- tai tietosanakirjassa nähnyt mitään mainintaa X-luutiosta?". Matti Kaikkonen vastasi samana päivänä "Minusta on turha käydä semanttisia väittelyitä. Evoluutioon kiinteästi kuuluva satunnainen vaihtelu (esim. mutaatiot) tuppaavat tuottamaan biodiversiteettiä, kun taas siihen yhtä kiinteäsi kuuluva luonnonvalinta tuppaa karsimaan tuosta diversiteetistä sen osan, joka ei kykene tuottamamaan tarpeeksi jälkeläisiä. Tuo on selkeä ja yksinkertainen adaptaatiomekanismi, johon on turha tunkea mitään mystiikkaa." Raimo Suonio vastasi edelleenkin samana päivänä Kaikkosen viestiin "Turhaa työtä, Matti, voin vakuuttaa. Jo jokunen vuosi sitten koetin selittää tämän asian hyvin yksinkertaisella mallilla, sellaisella todennäköisyysmatematiikan koelaitteella, naula-kuula-laudalla. Silloin Tarvonen ilmeisesti tajusi, että se voisi aivan liian helposti pyyhkiä hänen "kehitystä alkusolusta ihmiseen" -väittämänsä lattianrakoon, joten hän katsoi parhaaksi kuitata mallini yksinkertaisesti naurettavana höpötyksenä. Tarvonen tarvitsee välttämättä tuon kehitys-rappeutumis-vastakkaisajattelunsa, eikä sen vuoksi luovu siitä millään konstilla."

Raimo Suonio on todellakin jo vuonna 2001, tarkemmin sanottuna 2001-05-30 09:32:04 PST (Googlen käyttämä päiväys), kuvaillut kyseisen laitteen:
"...esitän evoluutioteoriaa ja elämän historiaa kuvaavan vertauksen. Monet varmaan muistavat sellaisen tilastotiedettä konkretisoivan laitteen, jossa levyyn on lyöty pyöreitä teräsnauloja siten, että ylimpänä on vaakarivissä kaksi naulaa, seuraavassa kolme ja niin edelleen niin, että ne muodostavat pyramidin. Kaikkien naulojen välit niin vaakasuunnissa kuin vinostikin ovat mahdollisimman tarkkaan samat. Alimpana on jokaisen naulojen välisen aukon alla lokero. Lauta on tuettu hieman takakenoon asentoon. Ylimmästä naulojen välistä pudotetaan teräskuula, jonka halkaisija on hieman pienempi kuin naulojen väli. Kuula putoilee naulojen välistä ja kimpoilee nauloista tavalla, jonka säätelevät gravitaatiolaki, energian muutoslait potentiaali-, liike- ja lämpöenergioiden välillä, energian häviämättömyyden laki, kimmoisten törmäysten laki, ulkoisen ja sisäisen kitkan lait, massahitauden ja inertiaalimomentin lait sekä voiman, vastavoiman ja kiihtyvyyden lait."

Suonion laite näytti siis suurinpiirtein tältä (kuva 1. Tämä eroaa Suonion laitteesta vain siten, että ylimmän naulan ansiosta kuula voi kulkea myös "ulkoreunaa" pitkin, kun Suonion laitteessa kuula on aina "sisäpuolella". Lisäsin siis reittien määrää, periaatteeseen tämä ei vaikuta, oli helpompi piirtää):

rs1.gif

25.2.2004 Raimo Suonio, ilmeisesti esittämäni kritiikin johdosta, ilmoitti "Muutin alkuperäistä malliani hiukan, jotta sillä voisi vielä paremmin havainnollistaa sitä, mitä sillä yritän havainnollistaa. Piirsin laitteesta kuvankin:
www.nic.fi/~rsuonio/tiedostoja/kuulanaulapeli.jpg
Alkuperäisen laitteen tarkoitus on havainnollistaa symmetristä normaalijakaumaa. Tein siitä nyt epäsymmetrisen poistamalla vasemman puolen naulastosta. Kuula pudotetaan kojeeseen ylhäältä nuolen kohdalta
.
". Suonio ei antanut lupaa kopioida kuvaansa, joten piirsin oman version (kuva 2):

rs2.gif

Kuulan liike alaspäin kuvaa Suonionkin mukaan aikaa, joten piirsin selvyyden vuoksi Y-akselin. XY-koordinaatistossa on tietysti myös X-akseli, joten piirsin senkin, ja merkitsin sen kuvaamaan geneettisen informaation määrää. Lisäksi piirsin kuvaan 3 muutamia kuulan mahdollisia reittejä.

rs3.gif

Muuttuja ajan funktiona esitetään yleensä niin, että aika on vaakasuoralla akselilla, joten kallistin kuvaa 90 astetta vasempaan (kuva 4):

rs4.gif

Kuvassa 5 on merkitty violetilla, vihreällä ja oranssilla täplällä paikat, joihin punainen kuula voi päätyä eri pudotuskerroilla (kuva 5):

rs5.gif

Kun näihin täpliin eli nykyistä informaatiota kuvaaviin pisteisiin piirretään janat punaisesta täplästä eli alkusolusta, saadaan kuvassa 6 olevat nousevat käyrät, joilla on siis positiivinen kulmakerroin, eli derivaatan etumerkki on positiivinen. Vertaa käyriini Vaikeita asioita -sivullani.

rs6.gif

Palataan nyt Suonion alkuperäiseen malliin. Selvyyden vuoksi piirsin sen taas alkuperäisessa kulmassa (kuva 7), jolloin voidaan nähdä, että osa kuulista (kuvassa kuulat K4 ja K5) päätyvät lähtöpisteestä katsottuna eri puolelle kuin kuulat K1 - K3. Ne siis kuvaavat tilannetta, jossa geneettisen informaation määrä on alkusolua pienempi.

rs7.gif

Jos tätä kuvaa kallistetaan 90 astetta, voidaan helposti havaita, että K4 ja K5 käyrien derivaatta on negatiivinen. Evoluutioteorian kontekstissa tällainen tilanne on mahdoton, mikä lieneekin syy siihen, että Suonio nyt vuonna 2004 poisti tämän negatiivisen puolikkaan.

Tapauksen faktat siis ovat:
1. Keskustelu v. 2004 Isokosken ja Kaikkosen kanssa kanssa koski nimenomaan historiaa alkusolusta nykyhetkeen.
2. V. 2001 Suonio itse mainitsi "esitän evoluutioteoriaa ja elämän historiaa kuvaavan vertauksen."
3. 11.2.2004 Suonio väitti, että hänen v. 2001 esittämänsä malli "voisi aivan liian helposti pyyhkiä hänen "kehitystä alkusolusta ihmiseen" -väittämänsä lattianrakoon,"
4. Väite "alkusolusta ihmiseen" on ihan evoluutioteorian kehittäjien keksintö, eikä suinkaan minun.
5. 25.2.2004 Suonio muutti malliaan oleellisesti poistamalla siitä puolet.
6. Poiston jälkeen Suonion malli tuottaa positiivisia derivaattoja aivan kuten Vaikeita asioita -sivuni kuvassa 1 esitin jo 24.6.2000 (siis jo vuotta aikaisemmin kuin Suonio esitti mallinsa)
7. Näinollen Suonion malli ei suinkaan pyyhi "minun" väitteitäni lattian rakoon, vaan nimenomaan todistaa ne oikeiksi.



Anna palautetta, please.
Tai mene takaisin Suoniosivulle
tai aloitussivulle (index.html).

©TJT 2004